De la dragoste la Anunțul Telefonic

Dragostea este o poveste frumoasă indiferent de anul în care trăim. Și fiecare dintre noi, speră ca la un moment dat să își găsească jumătatea, fie pentru a umple un gol, fie pentru a împărți ratele la bancă... sau pur și simplu pentru a avea pe cineva alături de care să descopere lumea sau să o bârfească.

Sursă:  Public Domain Picture and Pixabay

Sursă: Public Domain Picture and Pixabay

Omul este un animal social și deși sunt mulți cei care spun că nu îi interesează o relație, fiecare dintre noi are relații – unele mai reușite, altele mai puțin reușite, altele plănuite, altele care ne iau prin surprindere. Indiferent că ești sau cauți să fii într-o relație, pentru a putea aprecia pe cineva trebuie mai întâi să fii tu cu tine fericit și împăcat – un întreg, pentru ca apoi să poți iubi pe altcineva.  

În zilele noastre lucrurile sunt cu atât mai complicate când ești singur și ești în căutarea iubirii sau a cuiva alături de care să îți petreci zilele. Totul este digital, totul este la vârful degetului și cu toate acestea lumea este mai nefericită ca oricând. Poate atât de multe posibilități de a cunoaște persoane la fel de singure ca tine, nu fac de fapt decât să ne îndepărteze mai mult unul de altul. Multe dintre relațiile din zona online, merg în zona offline doar pentru câteva întâlniri, apoi lucrurile se încheie.

Conform studiilor, în 2013, una din 5 căsătorii se încheia prin pronunțarea unui divorț, și doar 3,3% dintre cazuri era invocată infidelitatea. Ceea ce înseamnă că restul procentelor rămase este de fapt – aceea nepotrivire de caracter pe care o auzim în filmele siropoase. Poate pentru că majoritarea relațiilor, și apoi a căsătoriilor pleacă de pe o premisă greșită și nu există o stabilire a așteptărilor și nici o discuție cu privire la responsabilități. O relație amoroasă începută în zona de online, va fi rapidă și fără prea multe reguli. Din punctul meu o relație este ca o sesiune de training – fiecare își spune așteptările, și ce poate aduce în plus la masă. Nu zic că este o rețetă de succes, însă așteptările necomunicate duc la frustrări, iar acestea duc la reproșuri, care duc la angoase, care duc la răcirea sau sfârșitul unei relații indiferent de ce tip ar fi ea.

Lucrurile erau mai simple pe vremea când exista posibilitatea de a îți pune anunțul în ziar – astfel încât pe lângă atingerea publicului țintă, acolo erau trecute foarte negru pe alb oferta și așteptarea: serios, 1.70, angajat, bărbat de casă (oferta) caut (așteptarea) femeie cuminte, până în 1.60, plinuță, fără obligații, pasionată de curățenie și copiii în vederea căsătoriei (aici intram în partea de contractare, deși poate fi și așteptare și ofertă). Acum femeia în căutare de căsătorie știa că în fiecare zi de luni, miercuri și vineri își lua ziarul și găsea acolo oferte. Unde era tentată, femeia răspundea și avansa o ofertă, așteptări și dacă lucrurile mergeau bine se făcea contractarea de ambele părți, ajungând la starea civilă și la preot, sau doar la una dintre ele, după posibilități.

Acum făcând o legătură între vremea în care aplicațiile ne fac să fim mai superficiali în a căuta o relație și la faptul că vremea când exista Anunțul Telefonic și aveai posibilitatea de a transmite clar ce așteptări ai de la o relație din prima și doar persoana interesată răspundea, iar asta ducea la întemeierea mai multor căsnicii, versus aventuri. 

Pentru a își aduce încă un argument în care îți spun că a avea o relație este la fel ca o sesiune de training, îți voi spune că în New York Times a apărut în luna aprilie a anului 2010 un articol amplu care avea la bază cercetările făcut de epidemiologul britanic pe nume William Farr – care a studiat „condiția conjugală” a oamenilor din Franța. Acesta a împărțit populația adultă în 3 categorii: căsătoriți, celibatari și văduvi. Luând în calcul evidențele nașterilor, deceselor și a casătoriilor, epidemiologul a analizat ratele mortalității corespunzătoare celor 3 categorii. Studiul, considerat deschizător de drumuri în statisticile medicale a ajuns la concluzia că celibatarii mor în „proporție covârșitoare” față de cei căsătoriți.

Ca și în cazul unei sesiuni de training, dacă lucrurile se opresc după ce programul s-a încheiat și nu se face un follow-up sau trainerul nu se asigură că oferă multe posibilități de a pune în practică cât mai mult informațiile aflate astfel încât participantul să dobândească încrederea de a aplica, situația nu va fi roz. Corelație egal cauzalitate – fix la fel cum oamenii căsătoriți sunt mai fericiți și mai încrezători, și cei cărora li se oferă un training de calitate sunt mai încrezători în a își folosi abilitățile dobândite după.  

Așa încât fă un exercițiu de imaginație și închipuie-ți că Anunțul Telefonic nu ar fi exista, și nu aveai grad de comparație între ce înseamnă să găsești persoana potrivită pornind de la toate informațiile valoroase pentru tine și la a nu știi nimic și a merge la orb în speranța că undeva, cândva vei da peste cine trebuie.  

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018