O tradiție

Suntem între Sărbătorile Pascale - dacă ești catolic ești în doua zi de Paște, dacă ești ortodox - mai ai de așteptat câteva zile până să începi sărbătorirea.

De multă vreme nu mai țin cont de sărbători, în general, mă bucur doar că sunt câteva zile libere pe care le pot petrece cu cei dragi - uitându-mă cum mănâncă de parcă nu ar exista o zi următoare. Noi, români, suntem recunoscuți pentru bucatele gustoase din perioada sărbătorilor, dar și pentru lăcomia cu care le îngurgităm. Știrile televiziunilor sunt pline de cei care, după mai multe săptămâni de post, își dau corpul peste cap îndopându-l cu tone de carne și băutură. Asta este partea urâtă a sărbătorilor. Partea frumoasă este formată din tradiții - iar de Paște - favorita mea este vopsirea de ouă. Încă de mică, stăteam lângă bunica și puneam ouă și foi de pătrunjel sau țelină în ciorap pentru a avea modele pe ouăle vopsite în diferite culori. Bunica și, mai târziu mama, căutau mereu să aibă cât mai multe culori pentru a ne bucura pe noi, prichindeii - a căror principală distracție era spargerea lor :)

Associated Press

Întodeauna am fost fascinată de ouăle încondeiate și, de mică, mi-am dorit să merg să văd un astfel de meșteșug și, pe cât posibil, să mi-l însușesc și eu. Acum, mulțumită celor de la National Geographic am descoperit un filmuleț, care mi-a permis să le arăt și prietenilor mei din afara țării, arta Încondeierii Ouălelor, dar și să fur un pic de meserie, dacă pot spune așa :). Și, m-am gândit că poate și tu, ai pe cineva către care ai vrea să trimiți un astfel de material, făcându-l să afle despre tradițiile noastre :).

Locația filmării este Ciocănești, Bucovina, unde tehnica s-a transformat din obicei în artă.