Toastmasters - o nouă conferință de district

Așa cum te-am obișnuit unul dintre subiectele despre care scriu pe blog este Toastmasters. Dacă este prima oară când citești un articol dedicat acestei organizații - e frumos din partea mea să îți explic despre ce este vorba.

Toastmasters education.jpg

Dedicată dezvoltării vorbitului în public și leadership-ului, cu o istorie de peste 95 de ani organizația a pornit din America. Acum este prezentă în 142 de țări. Organizată în cluburi care au în medie cu 20 de membrii, Toastmasters adresează prin cele două secțiuni ale ședințelor săptămânale:

- vorbitul în public pe toată durata sesiunii;

- leadershipul prin secțiunea de evaluări.

Zona de vorbit în public te ajută să constuiești pe baza unei structuri clare. Fiecare proiect pe care îl bifezi te ajută să solidifici felul în care compui un discurs, cum folosești ajutoarele vizuale pentru a avea mai mult impact, cum să cunoști sala și să lucrezi cu audiența. Exersezi, de asemenea, cum să lucrezi în zona de strategie, motivație sau organizarea unei echipe.

Zona de leadership îți ascute următoarele abilități: gândirea analitică, critică, oferirea de feedback, motivarea și mentorarea oamenilor, managementul timpului, planificare și implementare, dar și organizare și delegare.

Toastmasters pe scurt

Toastmasters pe scurt

După peste 3 ani de implicare activă în Public Speaking Support Group - un proiect JCI (Junior Chamber International), acum 4 ani și ceva m-am implicat activ și în Toastmasters. Deși stăteam bine la zona de vorbit în public, voiam să lucrez prin activități practice partea de leadership. Așa a intrat în viața mea această organizație! Am pus pe picioare un club, m-am implicat în alte 3 și am avut pe rând roluri de Vicepreședinte de Educație, de Membri, Președinte, Director de comunicare pe Divizie, și ulterior pe District. Începând cu 1 iulie pășesc într-un rol nou - acela de director de arie. Ce înseamnă asta? Voi fi susține activitatea a 5 cluburi (4 din București și unul din Brăila).

Datorită acestui rol nou, dar și pentru că am acceptat invitația de a fi unul dintre trainerii evenimentului, weekendul trecut am zburat la Cluj. Acolo a avut loc între 10 - 12 mai Conferința Districtului 110 a Toastmasters. Evenimentul a strâns peste 100 de participanți din Slovacia, Cehia, Croația, Ungaria, România, Moldova și Ucraina. Concursuri de oratorie și evaluare, traininguri și prietenii mai vechi sau mai noi readuse în față. Workshop-ul meu de 45 de minute a avut în vedere Strategia de PR a unui club viabil. Recunosc că așteptam să am foarte puțini oameni în sală, așa că am fost surprinsă plăcut să văd că nu erau suficiente scaune. În urma acestui eveniment, am primit multe feedback-uri pozitive cu privire la o viitoare activitate în TM. Pentru mine, o sesiune de training este una reușită dacă cei din sală pleacă măcar cu un singur lucru pe care îl pot aplica ulterior, cu ușurință. Dacă este să mă iau după mesajele primite și după discuțiile informale, și postările de pe Facebook presupun că mi-am atins scopul.

Am vorbit un pic despre algoritmi, despre platforme, despre organigramă, despre formule de copywriting, despre „call to action”, despre conținut și despre inspirație.

Organizatorii au avut grijă să fie un eveniment plin de consistență, plin de traininguri de calitate. Au fost sesiuni de leadereship situațional, la delegare, de Leadership învățat în Toastmasters, de voce și exerciții bune pentru vorbitul în public. Mai multe poți afla pe pagina oficială a evenimentului de pe facebook. Dacă ți-am trezit curiozitatea întrebă-mă mai multe în comentarii sau pe mail, sau caută un club în vecinătatea ta și fă o vizită pentru a afla mai multe.