Toastmasters - o poveste despre povești

Mereu mi-au plăcut provocările! Acesta a fost și motivul pentru care, în urmă cu mai bine de un an am început să mă implic activ în povestea Toastmasters. De atunci, în fiecare luni, de la ora 19.30 pentru două ore îmi dedic timpul oratoriei și leadership-ului, alături de colegii din Idest (numele clubului unde activez). Pentru că am mai scris ce înseamnă, nu voi mai repeta :).

Anul acesta m-a făcut să devin mai bună pe varietate vocală, m-a făcut să lucrez pe non-verbalul din cadrul unui discurs și pot face o evaluare exhaustivă a unui discurs. Așa că luna trecută, am trecut la următorul nivel, acela de prezentator al unui concurs de arie. Toastmastersul este împărțit teritorial în arii (altcătuite din cluburi), divizii (formate din arii), districte (concepute din divizii) și regiuniile (mai multe districte la un loc). Bianual au loc concursuri care încep la nivel de club și merg până la nivel mondial. Așa că activitatea mea de prezentator la nivel de arie, a fost un pas în afara zonei de confort - deoarece experiența de a vorbi în fața a 70 de oameni nu se compară cu aceea ce a vorbi în fața clubului - unde cunoști bine audiența.

Fotograf: Raluca Ristea


Fotograf: Raluca Ristea

Concursul din această primăvară a avut ca subiect discursurile internaționale (asta înseamnă motivaționale, aspiraționale, schimbătoare de paradigmă) și evaluări ale discursurilor. Ei bine, cum vii să prezinți, să vorbești în timpii morți sau pur și simplu să întreții o sală venită să asculte discursuri adânci, venite din suflet? Greu, tare greu - însă cu atât mai motivant pentru mine, de aici și provocarea. Am vorbit despre leadership, despre oameni, despre motivația noastră și a celorlalți. Am vorbit despre ceea ce ne face să fim parte din Toastmasters și de ce mergem mai departe, cum căutăm inspirația în cei de lângă noi sau cum îi inspirăm noi pe ei. Pentru mine a fost o experiență frumoasă, pentru ei...nu știu. Dacă ascult feedback-urile, le-am vorbit către suflet, dacă le citesc non-verbalul - sala plină de zâmbete zic că ceva, ceva tot am făcut bine :). 

A fi parte la un concurs de discursuri pregătite este o experiență de care nu te poți lipsi, mai ales că evenimentele de genul acesta sunt deschise publicului larg. Ai ocazia să vezi cei mai buni vorbitori pe aceeași scenă. Să înțelegi ce înseamnă pregătirea Toastmasters, ce înseamnă emoția, dedicația și pasiunea pentru oratorie și leadership. Poți vedea ce înseamnă echipa, ce înseamnă să vii să îți susții colegii chiar dacă tu nu ești implicat în concurs. Este incredibil să asculți povești, multe dintre ele inspirate din viața reală și să îți dai seama ce înseamnă puterea interioară, ce înseamnă să fii conștient de aspirațiile tale și să vrei să le împlinești, să faci parte dintre cei care încurajează un vorbitor în momentele în care îți dăruiește o parte din sufletul său.

Apoi, la fel de incredibil este să asculți evaluările discursurilor, să simți empatia, dorința de a ajuta vorbitorul să se îmbunătățească, fără însă a îi știrbi din stima de sine, implicarea de a lucra alături de el/ea pentru ca amândoi (evaluator - orator) să devină mai buni, fiecare în partea lui. 

Însă, la final, momentul de emoții maxime pentru mine a fost acela când printre câștigători s-au aflat colegii mei de club, iar eu le-am înmânat medaliile și diplomele. Aurul pentru discursuri pregătite în limba română a mers la Florian (care va merge la următoarea etapă), argintul a mers la Alex pentru evaluări în limba română (mergând de asemenea, la următorul pas), iar bronzul pentru discursuri pregătite în limba engleză a mers la Liviu. Sunt cu atât mai mândră cu cât în mai puțin de un an de existență a clubului, am fost prezenți la două concursuri cu câte 4 membrii de fiecare dată, și de fiecare dată ne-am întors acasă cu câte 3 medalii. Iar datorită lui Florian ne lăudăm cu un aur într-un club extrem de tânăr.

Dacă ți-a plăcut ce am scris eu mai sus, ai șansa să participi la un concurs la nivel de țară unde cei mai buni, dintre cei mai buni vor veni la București pentru a candida la titlul de cel mai bun vorbitor inspirațional Toastmasters din România anului 2016.

Așa că hai, vino să fii inspirat! Pentru că lideri se formează la Toastmasters!