Socialnomics și transformarea digitală

Te-ai întrebat vreodată ce se va întâmpla cu social media în următorul an? Apar platforme noi, unele dispar în timp ce altele sunt capturate de giganți, chiar și așa - social media este parte din viața noastră a ultimilor ani, chiar dacă nu ne dorim în special acest lucru. Din an in an chiar și comportamentul nostru din offline suferă schimbări cauzate de transformarea digitală - o sintagmă pe care începem să o auzim des în jur, pe platformele sociale, în cercetări sau chiar în conversațiile zilnice. Economia s-a schimbat și ea de la apariția rețelelor, și acum un plan de marketing începe cu zona digitală și se dezvoltă în comunicare ATL (above the line - care se adresează unui public larg și include de obicei TV, panouri stradale etc) și BTL (below the line - se adresează unui public restrâns și specific și se organizează evenimente, demonstrații de produs sau campanii de email marketing). Popularitatea care ajută la vânzări are doi piloni puternici în social media și conținutul digital. Erik Qualman este autorul cărții Socialnomics - care s-a aflat printre finaliștii competiției „Cartea Anului” votată de către Asociația Americană de Marketing. A mai scris, de asemenea, și ”Digital Leader”și ”What Happens in Vegas stays on Youtube”.

Socialnomics (un termen inventat de Qualman și care conține un mix între social - platforme și oameni și economie) și oferă și titlul cărții despre care vorbeam mai sus și care poate fi folosită ca referință când vorbim despre efectele și implicațiile pe care social-media le are în viața noastră zilnică, și cum o afacere poate intercepta puterea și crește vânzările, în timp ce își reduce costurile de marketing dar ajunge la consumator mult mai ușor totul datorită social-media. Având la bază întâlniri cu 75 dintre companiile din top Fortune 1000, colegii, universități și organizații non-profit materialele și exemplele din carte sunt aur curat. Dacă nu ai citit încă această carte, ți-o recomand. De ce vorbesc despre asta? Pentru că pe lângă cărți și un site foarte interesant, Erik lansează în fiecare an un video în care te ține la curent cu date despre socialnomics. Încă din februarie de când am avut timp să mă bucur de filmul dedicat 2019 am acest articol în draft, dar azi va fi publicat. Acordă timp și vezi evoluția social media, comportamentul consumatorilor și al economiei din 2014 până în ziua de azi.

Transformarea digitală este cel mai probabil fraza anului, așa că fii la curent cu trendurile prin ce zice Erik. Versiunea în engleză a acestui articol o poți găsi aici.