Resurse training: Salut, Pisicuță!

De mult îmi doresc să mă apuc să fac o bibliotecă de exerciții de training la care oricine să aibă acces. De ce să fac asta când se găsesc o grămadă de alte resurse online și sunt tone de cărți scrise pe acest subiect? Pentru că aici le voi împărtăși doar pe cele pe care le-am testat și știu că funcționează dacă sunt făcute cum trebuie. Al doilea motiv este acela că mi s-a cerut de mai multe ori exerciții sau anumite activități care să poată fi făcute fie la întâlniri, fie în grupuri de lucru și pentru că sunt foarte împrăștiată în ultima vreme vreau să am un link sau ceva pe care să îl pot da omului, instant.  

Așa că sub tag-ul „Life of a Trainer” vei găsi de acum înainte mini articole pe acest subiect. Sper să-ți fie de folos și m-aș bucura ca atunci când le pui în practică să-mi spui despre experiența ta într-un comentariu pe blog sau un mesaj privat pe facebook. 

Și ca să încep seria aceasta de articole și cu ceva util nu doar un anunț îți prezint mai jos un exercițiu pe care îl poți folosi pentru a sparge gheața la începutul sesiunii sau pentru a încălzi grupul (după o pauză de masă sau de cafea, după un moment mai tensionat)

Salut, pisicuță! :) (sau Hello, Kitty! în engleză :))

Nivelul de experiență pentru facilitator este începător, timp necesar între 5 – 30 de minute, grup 2 – 40+ persoane, nu te scoate din zona de confort și ai nevoie de bandă izolantă.

Scopul jocului este ca fiecare participant să îi facă pe ceilalți să zâmbească. Pe rând fiecare își asumă rolul de a fi „pisicuță” sau „cățel”. Cei care au rolul de căței trebuie să facă pisicile să zâmbească sau să râdă! Ultima pisică rămasă „ne-râsă” câștigă. Original a fost făcut de The Northen Quarter Agency

Primul pas – trasează o linie în mijlocul camerei cu bandă izolantă. Împarte grupul în două mai mici și pune-i să stea opus unul față de celălalt. Tu vei sta fix pe linie – astfel încât să poți privi ambele grupuri. Cei din partea dreaptă sunt pisicuțe, cei din partea ta stângă sunt cățelușii.

Pasul doi – Felinele nu au voie să zâmbească sau să râdă. Partea canină poate saluta cealaltă tabără în orice fel posibil astfel încât să le smulgă un surâs. Cățeii nu au voie să treacă linia de delimitare, în rest totul este permis.

Pasul trei – Când o pisică zâmbește sau râde devine automat cățel și trebuie să treacă de partea cealaltă și să adopte comportamentul cățeilor. Jocul se continuă până când mai rămâne o singură pisică.  

Notă: pentru prelungirea jocului poți transforma grupul care inițial a fost „Pisicuță” în „Căței” și pornește din nou. Sau dacă grupul are 10 și sunt 5 și 5, ultimii 2 din trupa pisicească cu 3 dintre cei care au avut cele mai multe reușite din echipa canină fac acum echipă de pisici și restul sunt căței, sau pot deveni căței și restul pisici. Poți amesteca cât îți dorești jocul, atât timp cât oamenii se simt bine și zâmbesc – însă nu l-aș prelungi mai mult de jumătate de oră pentru că riști să apară frustrarea.