Despre leadership, oratorie și pasiune

Zilele acestea mă pregătesc să închei o nouă bucată din zona de comunicare a programul educațional Toastmasters: Advanced Communication Bronze. Asta înseamnă două manuale pentru avansați dintre cele 15 disponibile, fiecare cu câte 5 proiecte. Eu am ales Storytelling și Interpretative Reading (Citire interpretativă) pentru că erau cele care lucrau cel mai bine vocea - elementul pe care voiam să mă concentrez în perioada aceasta. Zis și făcut, doar că fiecare proiect trebuie pregătit, asta înseamnă un pic de cercetare odată ales subiectul. 

Dacă la Storytelling - te concentrezi pe alegerea cuvintelor și felul în care le combini pentru ca ajutându-te de asta să îți crești capacitatea de a picta imagini în mintea ascultătorilor, la Citire Interpretativă aprofundezi varietatea vocală, personificările, ritmul, volumul, diferitele abordări ale unor texte astfel încât să te poți adapta la orice fel de public și pe orice fel de text: dramatic, amuzant, monolog etc.

Printre cercetările mele de a îmi găsi materiale de citire am dat peste acest site unde ai toate transcrierile discursurilor președintelui Obama. Unele chiar și înainte de a fi ajuns în poziția de cel mai puternic om al lumii. Am citit unele dintre ele și sunt scrise extrem de bine. Pe altele le-am văzut și sunt livrate extrem de bine. Dacă nu știai, cel care i-a scris o mulțime din ele este un tânăr de doar 35 de ani - Jon Favreau - numit de Obama: „cititor de minți”. El a fost cu președintele încă din 2005 când aceasta a candidat pentru Senatul Statelor Unite. În 2013 a părăsit Casa Alba pentru a merge către consultanță. Însă, oricât de bun ar fi scriitorul dacă oratorul nu are abilități - degeaba sunt așezate și alese cuvintele cum trebe. Un lucru pe care însă îl înveți la Toastmasters este să le faci bine pe amândouă. E drept că nu modul sport extrem ca un președinte, însă la nivel profesionist.

Obama și Favreau

Obama și Favreau

Pentru mine cel mai marcant este cel de investiție din 2008 când a vorbit despre schimbare și despre puterea fiecăruia de a fi parte sau de a incita la ea. Așa că îți exemplific cu filmul mai jos, pentru că mie citirea lui mi-a dat fiori, care au fost și mai puternici când am văzut și clipul.

Pe tine ce scriere sau discurs te-au impresionat în ultima vreme?