Notițe vizuale

După fiecare training, prezentare sau discurs unde folosesc facilitarea grafică primesc, inevitabil, întrebarea cum fac? Apoi apare feed-back-ul că trebuie să știi să desenezi. Acum multă vreme, după încercări repetate de a prinde un loc în clasa lui Nick Payne - omul care a dus facilitarea grafică în companii. Cursul se ținea doar o singură dată pe an și după ce doi ani la rând încercasem să fiu printre cei prezenți, în al treilea an am avut șansa să merg la training. Mulți dintre cei prezenți în sală nu aveau abilități artistice, însă cu toate astea la final fiecare putea să deseneze după dictare un întreg discurs. Așa că, singurul lucru pe care trebuie să îl faci e să te apuci de desenat orice și apoi să exersezi, zilnic. 

Ei bine, așa fac - desenez orice și exersez zilnic! Am un dicționar vizual pe care îl folosesc și adaptez de la zi la zi, adică o pictogramă reprezintă concepte și o multitudine de lucruri. Spre exemplu: semnul de exclamare (!) - poate însemna important, de ținut minte, urgent, follow-up etc. Așa că în timp, mi-am dezvoltat abilitatea de a asculta activ și de a interpreta grafic informațiile primite. 

Făcând legătură între primele două paragrafe și faptul că Sfânta Treime în ceea ce privește reținerea de informații este următoarea:  10% doar cuvinte, 35% doar poze și 65% cuvinte +poze, am zis că e timpul să pun pe hârtie aceste lucruri și să le postez pe mediul on-line pentru inspirația celor care ajung să arunce un ochișor pe ele și care voiau să înceapă să ia astfel de notițe pentru o mai bună aducere aminte și nu știau de unde să înceapă.

Primul pas este să începi un dicționar propriu vizual. Nimeni nu trebuie să îl înțeleagă cu excepția ta - atât timp cât tu înțelegi desenele și explicațiile din spatele lor - e perfect! Pentru exemplificare, am postat câteva cuvinte dintre cele mai utilizate și felul în care eu le interpretez în scriere:

Apoi, începi să înlocuiești cuvintele cu desene și treptat, vei nota întregi sintagme cu o singură imagine. 

M-am gândit să merg un pic mai departe și după ce am cercetat multe site-uri care postează despre facilitarea grafică și despre oamenii pasionați de asta, m-am inspirat și am scos alte planșe care să fie de folos cuiva la început de drum. Voi încerca din timp în timp, să aduc alte desene care să contribuie la munca celor aflați la început de drum...sper ca în timp să și văd lucrări împărtășite pentru încurajarea celor care încă nu au apucat calea desenului :).

Și pentru că mi-am dorit foarte mult să încep și tutoriale video pentru această preocupare, în zilele următoare voi identifica cele mai bune metode să fac asta pe canalul pe care îl țin special pentru facilitare grafică.