Gândire strategică - rezolvarea problemelor

Rezolvarea problemelor este o provocare pe care fiecare dintre noi a trebuit să o bifăm. Unii dintre noi ne-am descurcat mai bine, alții așa și așa, alții încă evităm soluționarea – pentru că nu avem curajul să înfruntăm consecințele care ar putea apărea. 

Gândirea creativă poate să ne ajute să identificăm soluții în diverse situații. Dezvoltarea ei îți oferă oportunitatea de a găsi răspunsuri în afara cutiei – ceea ce duce la o mărire a zonei de confort.

Robert W. Olson a scris o carte cu exerciții despre rezolvarea problemelor prin folosirea din plin a gândirii strategice. Unul dintre cele mai ușor de pus în practică tehnici este: DDIT (Do It în engleză)

Definește problema – aici intră abilitatea ta de a îți folosi gândirea analitică și cea critică – pentru că este cu adevărat important să fii concis și să identifici foarte clar și să înțelegi care este problema reală.

Deschide-ți mintea – apucă-te și pune pe hârtie tot felul de posibile soluții, dacă nu este ceva privat poți implica și alte persoane în căutarea rezolvării. În această etapă lasă creativitatea să zboare liber – poți folosi chiar metode de generare de idei. Chiar și cele care pot fi considerate nasole – declinate pot duce la unele bune!

Identifică cea mai bună soluție – pune la lucru din nou gândirea critică și pe cea analitică și ia fiecare soluție și întoarce-o pe toate părțile. După ce le-ai trecut pe toate în revistă este momentul să alegi cea mai bună idee.

Transformă – aici este momentul critic. Fără acțiune nimic nu se întâmplă. Și dacă nu alegi să faci ceva este tot o alegere și o acțiune – ceea ce înseamnă o reacțiune. Sunt multe lucruri care te-ar putea face să nu iei nici o decizie de implementare a soluției. Teama de schimbare, procrastinarea, insecuritatea sunt probabil cele mai importante. Ca să te asiguri că lucrurile se întâmplă transformă piedicile într-un plan de acțiune cu pași și linie cronologică foarte clar.

Nu strică să ai și o mică recompensă la final dacă reușești să faci lucrurile să se miște în direcția în care îți dorești! Poate nu este mai simplu să rezolvi probleme, însă cu siguranță cu un plan ușor poate fi mai ușor. Fă creativitatea parte din viața ta!