Evaluare

Sursă: Pixabay Pencilparker

Sursă: Pixabay Pencilparker

Doar ce am fost jurat la unul dintre concursurile de club Toastmasters. Și unul din membrii locali mi-a spus că articolele mele referitoare la metode de evaluare și feedback l-au ajutat să participe la concurs și i-au adus locul 3. Mă bucur enom de fiecare dată când primesc un feedback pe viu grai de la cititori și Andrei să știi că mi-ai făcut seara mai frumoasă prin feedback-ul tău.

După vizita de lucru în Cipru, am avut nevoie de câteva zile pentru a ajunge la zi cu energia, dar și pentru a îmi sedimenta informațiile pe care le-am primit în cele două zile de wokshop-uri. O informație în particular vreau să o împărtășesc cu tine pentru că vine de la un trainer de oratorie și actor care ne-a vorbit despre leadership, vorbit în public și felul în care acestea se leagă într-un feedback care necesită o schimbare. A împărtășit cu noi o metodă pe care el o folosește des în cursurile sale atunci când analizează discursurile participanților.

Se numește „Afirmația în 5 pași” și arată cam așa:

1.     Ceea ce îmi place...

2.     Ceea ce nu îmi place...

3.     Ceea ce vreau...

4.     Dacă tu faci...

5.     Dacă tu nu faci...

Adaug aici și engleza, poate îți este de folos în versiunea netradusă și adaptată de mine:

 

The 5-part Assert:

1.     What I like...

2.     What I don’t like...

3.     What I want...

4.     If you do...

5.     If you don’t...

Poate sună puțin cam dur însă când ești în poziția de manager sau când ești responsabil de un proiect și rezultatele întârzie să apară este momentul în care îți pui întrebări. Sau dacă ești trainer de vorbit în public și oamenii își doresc de la tine miracole, ai nevoie să găsești cele mai bune căi pentru a îi ajuta să își atingă obiectivele. Și de cele mai multe ori un feedback dat așa cum trebuie, argumentat și cu soluții poate diferența dintre un proiect reușit și unul care dă chix, dintre un discurs în care lumea se uită la mobil versus unul care te face la final să te ridici în picioare aplaudând.

Tu de care parte a baricadei vrei să fii?