Craiova - Capitală Culturală Europeană

Dacă mă urmărești pe Instagram știi că sunt pasionată de desenele stradale. Iar zilele acestea în Craiova este o adevărată invazie de astfel de inițiative și mi-aș cam dori să ajung să le văd cu ochișorii mei :). Nu trebuie să mă crezi, e suficient să urmărești pagina de Facebook Craiova Cetatea Băniei de unde am luat și eu imaginea de mai jos:

La final de februarie când am ajuns ultima oară în capitala Olteniei, fiind cu treabă de JCI, nu am apucat să văd prea mult Craiova Culturală și nici să particip la toate evenimentele care se întâmplă de ceva vreme în oraș. Așa că, atunci când cei de la Blogal Initiative și Casa de Cultură Traian Demetrescu au lansat bloggerilor o provocare culturală de a descoperi Craiova nu aveam cum să o ratez.

Dacă nu știai oltenii doresc ca orașul să se transforme peste 6 ani în Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. Ce înseamnă asta? An de an, încă din 1985, Uniunea Europeană alege un oraș sau mai multe cărora le oferă oportunitatea de a genera beneficii culturale, sociale și economice pentru urbă, prin asumarea acestei provocări. Scopul unei capitale cultural europene este acela de a aduce mai aproape europenii și de a le prezenta frumusețea și diversitatea de care se pot bucura și pe care le pot descoperi călătorind în aceste orașe. Poate îți aduci aminte că în 2007 Sibiul a fost pus pe harta Europei și a primit vizita a mii de europeni, iar orașul s-a clasat pe locul 8 în topul Forbes al celor mai idilice orașe de vizitat :). 

Dacă lucrurile merg cum trebuie Craiova va câștiga! Iar asta ar însemna să se bucure de același lucru ca Sibiul: invazie de turiști și tu ca vizitator vei putea descoperi superbul Parc Romanescu, sau o să poți participa la expoziții, concerte. teatre forum, opere sau reprezentații artistice stradale (aici intră și redecorarea cu grafitti de care vorbeam la început). Poți face asta și în zilele acestea dacă ești prin trecere ;) nu trebuie să aștepți 2021! 

Dacă la începutul anului craiovenii sau turiștii au putut să se bucure de Festivalul International Shakespeare, mie mi-ar plăcea să ajung să văd concertul celor de la Vunk - care bifează orașul cu turneul acustic „Înconjurul lumii”.  Nu doar pentru că îmi place formația, ci și pentru faptul că ceea ce se va întâmpla la Craiova este o adaptare la dimensiunea unei scene de teatru a spectaculoasei producții „Autoportrete” la care nu am reușit să ajung, însă despre care am citit enorm stârnindu-mi gelozia pe cei care au putut fi prezenți. De la „Regele Șoselelor” la „Scapă-mă de Ea” piesele băieților m-au însoțit în multe drumeții, iar acum rescrise și prin alăturarea unei filarmonici trebuie să sune și mai frumos. Și mi-ar plăcea propriul proiect acela de a fotografia cât mai multe dintre însemnele stradale pe care apoi să le pun într-un colaj al cărei coloană sonoră să fie, cum alta decât piesa „1000” - VUNK :).

Tu ce vrei să vezi în Craiova?