O viață cu impact - Budweiser

Budweiser a fost și va fi mereu una dintre acele companii despre care știi că va veni mereu cu ceva care va ajunge la tine, chiar dacă nu ești fan. Reclamele lor sunt mereu bine gândite și au „acel ceva” memorabil. Azi, compania producătoare de bere lansează o campanie de 360 de grade care va avea TV, cinema, print, OOH, digital, social și pe stadion media. Toate acestea îl vor avea în prim plan pe Jackie Robinson (JR) - primul jucător de culoare care a ajuns să joace în liga majoră de baseball (MLB) a Americii. Pentru că nici o campanie nu e „wow” până nu devine de colecție - mai ales în astfel de cazuri - avem și sticla specială de aluminium în ediție specială Jackie Robinson „42” (numărul de jucător) care se va vinde pe tot sezonul MBL, și 42 de cenți din prețul fiecărei sticle vândute vor fi donați către Fundația JR pentru susținerea deschiderii unui muzeu în New York, dedicat jucătorului.

Photo by Bob Sandberg, în 1954

Photo by Bob Sandberg, în 1954

În zona de video compania producătoare de bere a făcut echipă cu Spike Lee. Regizorul este și mai pe val în aceste momente datorită primului Oscar câștigat cu filmul „BlackKklansman” - care este (cel puțin peste ocean, unul dintre cele mai populare filme la acest moment). Fiind o perioadă în care celebrăm mesajele de diversitate și cum aceasta are un impact asupra societății - Budweiser speră să ajungă la Millennials și la GEN Z (despre care știm că adoră brandurile implicare social). O astfel de alăturare evident că ar însemna o creștere a recunoașterii brandului, dar și a vânzărilor către un public care abia acum dezvoltă o pasiune pentru o anumită marcă de bere.

Magia lui Lee poate fi văzut în filmul de scurt metraj „Impact” făcut cu ocazia celebrării a 100 de ani de la nașterea lui Jackie Robinson, iar în fundal vei auzi vocea fiicei jucătorului de baseball - care povestește despre dărâmarea barierelor rasiale în joc, și care mai cuprinde și activiști advocați care luptă pentru schimbare și au impact în comunități. După citirea comunicatului de presă, mi se pare o campanie coborâtă din penița cuiva care s-a implicat activ în JCI (Junior Chamber International) - sau poate „văd” asta pentru că am voluntariat ani pe partea de comunicare a organizației la nivel de România și am ajuns să identific cauze comune peste tot.

Scriu despre asta din două motive - una pentru că este o campanie de marketing interesantă, care se implică activ în problemele societății actuale și are o latură puternică de educație civică, dar și pentru că m-am regăsit mult în citatul sub care se lansează de azi filmul:

"O viață nu este importantă, cu excepția impactului pe care îl are asupra altor vieți".