Rupe bariera tăcerii

Poate crezi că doar aplicarea zicalelor „unde dă mama crește” sau „bătaia e ruptă din rai” înseamnă violență. Ei bine, nu, puterea cuvântului este, și aici, extrem de importantă. Gândește-te cum te simți când cineva țipă la tine și ce energie ai după...acum imaginează-ți ce înseamnă să ai 5 ani și să primești urlete de la cele mai importante persoane din viața ta: mama și tata. Adulții la care te uiți cu admirație și cărora dorești să le semeni când ajungi „mare”. Știu, părinții vor veni și vor spune că este greu de înțeles și extrem de ușor de judecat de pe margine, că cei mici apasă exact butoanele care duc adultul epuizat și obosit la limita răbdării. Însă, pentru cel mic, lipsit de filtrele pe care noi ca adulți le avem cu sutele iau totul ca atare. Pentru ei nu există scuza „oboselii”, „stresului” sau „nervozității acute”, pentru prichindei cuvântul este cuvânt și devine extrem de rapid armă care poate lăsa urme adânci, pe care trecerea timpului nu le vindecă mereu. 

Read More

O lume fără ură

Știai că în Polonia, atunci când te ridici de la masă le mulțumești celor care rămân, pentru faptul că au împărțit masa cu tine, iar ei fac același lucru? Ei bine, eu am aflat de la Justyna - o bloggeriță care scrie, prin asocieri muzicale, despre diferite cauze sociale. Un al lucru aflat este faptul că presiunea societății de a fi căsătorit și cu un copil la 30 de ani este aceeași, indiferent că ești în România sau în Portugalia. În cele 3 zile nu am schimbat doar opinii despre drepturile omului și despre discursurile instigatoare la ură, ci am ajuns să ne cunoaștem și să povestim despre obiceiurile și diferențele fiecărui popor.

Read More

Drepturile tinerilor

Acum 4 ani, în cadrul unui proiect studențesc - unul dintre participanți a venit la mine și mi-a vorbit despre orientarea lui sexuală, despre chinul său, despre faptul că nimeni nu îl înțelege sau acceptă. Mi s-a rupt inima pentru acel tânăr, care a ales să îmi spună cel mai adânc secret al lui pentru faptul că atunci când îi tremurau buzele, ochii îi erau în lacrimi și fața îi era albă doar pentru că era nevoie să prezinte un proiect, eu m-am dus lângă el, l-am luat de mână și i-am zis că putem împărți emoțiile. Că și mie îmi e frică de vorbitul în public, că și mie îmi tremură genunchii, că am fond de ten pentru a ascunde cât de albă de frică sunt de fapt când vin și vorbesc despre emoții și oratorie, am mai adăugat că îmi plac pantalonii lui.

Read More

FUNdraising

Când vine vorba de traininguri și de a afla informații utile unui ONG-ist sunt prima care mă înscriu. Anul trecut, la Academia de Leadership JCI am participat pentru prima oară la o sesiune de fundraising. Cristiana Ionescu ne-a vorbit, atunci, despre ce înseamnă FriendRaising :) și despre cum, meseria de fundraising poate fi un mod de viață.

M-am regăsit în multe dintre sfaturile pe care Cristiana ni le-a împărtășit, bazate pe experienței ei de ani de zile în această activitate. Și mi-am dat seama că de fapt, și aici ca și în alte domenii se aplică...regula celor 7 ani de acasă. Pe care, dacă nu îi ai, apăi caută să îi pui la portofoliu, că sunt musai.  

În weekendul 13- 15 februarie, am asistat la a doua sesiune de training pe acest domeniu extrem de interesant, intens și plin de satifacții. De data aceasta însă, am avut și un studiu de caz: Asociația Help Autism - de la comunicare, la evenimente, la abordări - până la follow-up, prezentări și mulțumiri.  

Chiar dacă lucrezi într-un SRL, sau faci voluntariat într-un ONG, un astfel de curs nu trebuie să îți lipsească. Fie că este vorba de Cristiana (pe care ți-o recomand cu mare căldură pentru că vorbesc în cunoștință de cauză), fie că alegi să mergi la alt trainer, mergi și bifează câteva ore de fundraising. 

Și ca să vedeți că a fost amuzant am avut parte chiar e facilitare grafică, nu doar excel și gant-uri :)