Lupta cu valurile

Pasiunea mea pentru mare mă face să urmăresc cu drag filmele în care apa ocupă mare parte din cadre. Când am auzit despre „Lupta cu valurile” (Soul Surfer) - povestea unei fete care trăiește pentru călătoria pe valuri - am zis că trebuie să îl văd. 

Filmul este bazat pe cartea autobiografică scrisă de Bethany Hamilton, în 2004 -  Soul Surfer: A true story of faith, family, and fighting to get back on the board (Suflet de surfer - o poveste adevărată despre credință, familie, și lupta pentru întoarcerea pe placă). Pe 31 octombrie 2004, pe când făcea surf alături de cea mai bună prietenă, Bethany în vârstă de 13 ani este atacată de un rechin, care îi mușcă brațul stâng în întregime. Dusă de urgență la spital, s-a recuperat complet după ce a pierdut 60% din sânge. Una dintre tinerele speranțe în competițiile de surf americane, tânăra se urcă înapoi pe placă la doar 3 săptămâni după atac. Un an mai târziu câștiga locul 1 în competiția din Australia. 

În 2011 povestea atacului, a recuperării, a pasiunii pentru apă și a familiei sale este transpusă pe ecran de către regizorul Sean McNamara. Cu o distribuție extrem de bună filmul reușește să descrie prin imagini foarte bine legăturile de familie, prieteniile, momentele de cumpănă, religia, precum și lupta cu sinele pe care o trăiește Bethany. Ca parte din echipa de consultantați, tânăra a fost cea care este în toate scenele de surf ale personajului, după momentul atacului. 

Pentru mine a fost o inspirație felul în care ea își folosește povestea nu doar pentru a își regăsi drumul, ci și pentru a îi inspira pe cei care nu găsesc în ei puterea de a merge mai departe.  De cele mai multe ori sinele este cel mai mare dușman, odată făcută pace cu el - lucrurile intră pe trend ascendent.

Deși lansat exclusiv pe DVD filmul are un scor de 7.1 pe IMDB ;), așa că dacă ai chef de o poveste frumoasă, cu final fericit petrece două ore în apă cu Soul Surfer.