Ridică-mă la cer să mă bată tehnologia

Cel mai probabil deja te-au lovit în newsfeed-ul Facebook clipurile 360 - dacă nu au făcut-o încă hai să te asasinez cu câteva informații. Un video 360 de grade este produs cu ajutorul a unui sistem de camere care filmează simultan toate gradele unei scene. Poți schimba perspectiva vizualizări - în stânga, în dreapta, în sus sau în jos ca și cum ai fi subiectul filmării :). 

Cum funcționează să vezi un astfel de clip? Pe mobil, cu ajutorul giroscopului îți poți schimba unghiul de vizualizare prin mișcarea telefonului - dacă ai un dispozitiv IOS trebuie să ai minim un 4s sau iPad 2 și musai iOS7 sau ceva mai recent. Dacă ai Android e musai să ai versiunea 4.3. La computer e și mai simplu faci click and drag, dacă folosești cea mai recentă versiune a browserului. Pentru utilizatorii de Safari sau Explorer - trebuie să le schimbi pe Firefox sau Chrome ca să poți vedea ceva. 

Primul clip 360 care mi-a ajuns în newsfeeed fu cel postat de tatăl rețelei sociale, pe 24 noiembrie și al cărui subiect este un zbor al celor de la Blue Angels. O echipă de piloți ai Marinei Americane recunoscuți pentru faptul că trec peste ceea ce înseamnă "distanță regulamentară" când fac acrobații. Până la filmulețul acesta aveam altă noțiune de "aproape" când venea vorba de zbor - acum văzând asta și jucându-mă cu clipul, mi se pare și mai tare experiența :) și de trecut pe lista de lucruri de încercat în viața asta!

Deși cei de la FB nu sunt primii care vin pe piață cu astfel de chestii, trebuie să recunoști că este altceva, așa că cel mai probabil va trebui să ne obișnuim și chiar să ne gândim la cum le putem folosi ;).  Înainte de cei de la Facebook, care au dezvoltat serviciu prin Oculus, cei de la GoPro l-au testat pe surferi ;). Așa cu ajutorul postării lor poți afla ce înseamnă să faci scufundări și să mergi pe un val - chiar dacă nu ești un înotător excelent sau nu ai făcut surf niciodată.

Dacă vrei să te apuci să faci așa ceva care să meargă 360 poți încerca o cameră Bubl - o chestie super mișto pornită de pe Kickstarter prin 2013 sau evident, oricând GoPro-ul este o bună soluție :) Estimarea specialiștilor este undeva la 3000 de euro - dacă evident nu ai deja echipamentul ;) M-aș băga, mâine să filmez un astfel de clip, mai ales că pe mine mă bate tehnologia cu siguranță aș mai învăța ceva dacă aș participa la un astfel de proiect.

Oare care e prima campanie publicitară care are incorporat în strategia de comunicare un clip 360?