La Hidrocentrală, echiparea!

Weekendul ce a trecut mi l-am petrecut în natură, rar câte o mașină trecea pentru a strica zumzetul albinelor și nechezatul caiilor, însă atât de rar că practic simțeai că ești departe de orice civilizație. Și cum prea mult team-building strică am zis că dacă tot suntem în zonă să și vizităm una alta :)

La doar câteva ore de București se află una dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa: Lotru - Ciunget datorită puterii sale instalată 510 MW dar și datorită complexității schemei sale de alimentare. Alimentată de 3 hidroagregate de 170 MW fiecare, compuse din turbine Pelton și generatoare verticale sincroane complexul Lotru - Ciunget se află la 140 de metri sub pământ, și poate fi vizitată atât timp cât se obține aprobarea de la Dispeceratul Energetic Național. 

Sursă foto: Ziarul financiar

Sursă foto: Ziarul financiar

Pusă în funcțiune în 1972 și retehnologizată între anii 2007 - 2011 hidrocentrala este ceva ce neapărat trebuie să vizitezi, chiar dacă nu ești pasionat de partea aceasta tehnică. Coborârea în subteran, logurile, zgomotul rotoarelor precum și calitatea germană (pe multe dintre componente vei observa că scrie Made in Germany) te vor lăsa cu siguranță cu gura căscată. La asta se alătură și poveștile pline de umor ale ghizilor - cum a fost cazul nostru a lui Nenea Gică.

Dacă tot nu te-am convins încă să o pui pe lista de lucruri interesante din România, uite un material făcut de C. Tabără despre hidroncetrală, odată vizionatimaginează-ți cum e să vezi totul cu ochișorii tăi și să auzi cu urechiușele tale!