Tu știi să faci cv-ul de două pagini?

pexels-photo-316466.jpeg

În ultima vreme am tot avut prieteni care mi-au cerut ajutorul fie cu organizarea CV-ului, fie cu folosirea LinkedIn-ului pentru a își schimba locul de muncă. Sunt departe de a fi un specialist în recrutare sau în platforma profesională de socializare, însă fiind pasionată de subiect am citit o grămadă și am și mai testat destul de mult. Acolo unde testările mi-au adus rezultate, le-am păstrat și le dau ca exemplu, restul au fost o modalitate de a învăța. Doi dintre prieteni mi-au sugerat să scriu un articol pe blog în care să spun pe scurt ce merge și ce nu merge din lucrurile pe care le-am încercat eu – ca fiecare să aplice și să păstreze doar ce li se potrivește.

Așa că încep cu o serie de post-uri care să cuprinsă partea de recrutare și cum să îți găsești locul de muncă potrivit astfel încât să îți facă plăcere să mergi la birou și să faci ceea ce ai de făcut cu pasiune și cu zâmbetul pe buze.

Primul este: Organizarea CV-ului. Sunt două modalități prin care ajungi în fața unui om de recrutare: prin depunerea CV-ului la un anunț sau printr-o recomandare din partea cuiva din compania respectivă. Indiferent de calea pe care o alegi parcursul tău profesional trebuie să îi vorbeasca celui care se uită la el despre tine. Dacă îl dai cuiva să îl citească și care nu știe ce ai făcut cu viața ta și acela are mai multe nelămuriri (nu din prisma termenilor sau a informațiilor din interior) ci pentru că nu înțelege nimic, atunci fii sigur că nici omul de HR nu va înțelege. 

De asemenea, trăim în secolul vitezei iar a trimite un cv de 6-7-10 pagini și a te aștepta să îl și citească este o dorință fantastică. CV-ul nu este un manuscris pe care îl dai la editură, iar omul de recrutare nu este editor să stea să citească atât. Parcursul meu profesional avea un format de 5 pagini până acum doi ani – 10 ani de carieră, plus încă pe atâția de voluntariat în organizații de antreprenoriat, educație sau leadership – ocupau spațiu. Când m-am decis că vreau să îmi schimb locul de muncă aveam zile în care trimiteam și la 20 de persoane mailuri, aplicații sau CV-ul pentru un loc proaspăt eliberat. Cu o rată de răspuns sub 20%, dintre care majoritatea erau cu „Mulțumim, dar...” și un 10% m-au și invitat la interrviu. Intrasem în crize așa că m-am apucat să cercetez și am dat peste un articol care vorbea fix despre design de cv. Sunt tone pe net, însă cel despre care vorbesc eu era unul care fusese făcut ca un experiment și care deschisese ușa unui procent mare de utilizatori la un interviu. Prima recomandare era să fie curat și să nu depășească mai mult de 2, maxim 3 pagini (al meu avea 5 pagini și credeam că e mic, având în vedere câte realizasem). Însă, dacă am învățat ceva în agenția de PR a fost scriitura din cuvinte puține care să exprime mult și cum să grupezi informații sub cuvinte cheie. Exemplu: dacă în cv-ul tău ai făcut op-uri, drumuri și plăți la bancă, răspuns la telefon și dat mailuri – aceste activități se numesc responsabilități administrative. Dacă făceai plăți la ANAF, depunea-i dosare pe la nu știu ce autoritate, sau trebuia să mergi să depui cereri de caziere fiscale în teritoriu se numește că ai menținut relația cu autoritățiile statului.  Un pic mai clar? Ok, m-am apucat să tai în carne vie, am început evident cu partea de voluntariat. Aici, pe lângă excluderea unor organizații care nu aduceau plus valoare, am scos și tonele de descrierii pe care le pusesem pe acolo. 

Zona profesională – au! Păi cum să tai tone de chestii pe care le-am făcut, când mi-au plăcutși când erau așa frumos descrise... păi bine, foarte simplu, dacă nu aveam cifre sau nu erau relevante pentru mutarea pe care voiam să o fac, le scoteam. 

Spre exemplu, faptul că am fost parte din echipa care a gândit nu știu câte spoturi și a asistat la filmarea lor, nu mă ajută în partea de training. Precum și faptul că am făcut cursuri de Contabilitate primară și Linux, nu mă ajută dacă eu vreau să lucrez în comunicare (Am dat exemplele la extrem ca să mă fac înțeleasă) Sub perspectiva aceasta, în care cantitatea nu mai era importantă, ci calitatea celor de pe hârtie editarea ce a urmat a fost floare la ureche. 

De ceva ani au apărut soft-urile de sortare care triază automat aplicările primite pe baza unor cuvinte cheie. Acest lucru a făcut mai dificil pentru cineva bun, dar cu un CV neorganizat să ajungă în fața unui om de Resurse Umane. Asta am aflat-o după ce am dat o sumă frumușică unui specialist în recrutare și design de parcurs carieristic. E drept că mi-a zis-o indirect și timp de 50 de minute cât a ținut consultația, dar pe scurt asta era concluzia. 

Pasul al doilea, după ce am scos toate informațiile neimportante pentru un angajator (mi-a fost greu să renunț – dar în viață e bine să mai și lăsăm în spate unele lucruri), am început să lucrez la cuvintele cheie. La contabilitatear fi analiză, atenție la detaliu, rentabilitate sau mai știu eu ce, pentru training: design,implementare, facilitare etc. Nu știu dacă mai este necesar să scriu, dar o fac: lucrurile din CV ar fi bine să fiereale. Dacă spui că ai făcut design de training, să știi măcar cu ce se mănâncă și cum se realizează unul. Sau dacă spui că știi să faci analiză de portofoliu, ai face bine să știi asta nu doar cum să deschizi un Excel.

Dacă nu știi ce cuvintele cheie să cauți, aruncă un ochi atent peste ofertele de locuri disponibile de muncă – cele pe care ți le dorești și ia de acolo aceste cuvinte magice, care vor ajuta computer-ul să te trimită în căsuța de mail a cuiva de la RU.

Acum, după ce am scos neesențialul, m-am asigurat că am cuvintele cheie, descriere și o grămadă de detalii mi-am făcut cv-ul de 2 pagini. Schimbarea design-ului m-a ajutat să organizez informațiile și să îi dau o aeriseală pe care vechiul nu o avea. Am scos de asemenea, adresa, anul nașterii și poza (pentru evitarea discriminării pe bază de etichete).

Mai este nevoie să spun că a folosi formatul Europass este valabil doar dacă ți se cere special, dacă vrei să lucrezi la stat sau în instituțiile europene. Importat este ca ceea ce trimiți să te scoată din mulțime, nu să te pună la grămadă. La fel și a îl exporta de pe site-urile de job-uri, gen Best Jobs sau LinkedIn – dă notă de lene crasă și lipsă de respect. 

Cu noul CV salvat pe telefon – m-am apucat din nou să depun candidaturi. Inclusiv, via LinkedIn când aplicam îmi trimiteam CV-ul meu, nu cel de pe site. Din 60 de joburi la care am aplicat, 48 au revenit cu telefoane, interviuri telefonice, interviuri și/sau mutări pentru alt post deschis. Cum rata de răspuns pentru mine a fost de peste 50% cu noul CV schimbarea a fost un succes.  

Voi continua cu LinkedIn – cum se folosește, ce înseamnă un profil frumos, cum să aplici la job-uri, apoi cu interviul telefonic și cel față-în-față. Baza va fi experiența de pe finalul anului trecut, începutul anului acesta – pentru că există dinamică în acest domeniu și e bine ca informațiile pe care le împărtășesc cu tine să fie cât mai recente pentru a fi folosite.

Lately, some of my friends asked me for help either with organizing their CVs or with using LinkedIn in order to change their current job. I'm far from a recruiting expert or an expert on LinkedIn but since I am passionate about the subject, I read a lot on the subject and also tested a lot of different things. The ones that worked, I recorded them in order to pass them as an example and those that didn't work I saw them as an opportunity to learn. Two of my friends suggested that I should write a blog article in which I should lay out what works and what doesn't out of all the things that I've tried, so that everybody would be able to use what suits them.

So I will start with a series of posts that will highlight the recruiting side of finding a job and also finding one that you will love, so that you can enjoy going to work, doing what you like, doing it with a passion and with a smile on your face.

First up is: organizing your CV. There are two ways in which you get to see someone from HR: by submitting your CV online for a job offering or by being referred by someone already working within the company with an opening. Regardless of the path you chose, your professional history must speak about yourself to the person reading it. If someone reads it and has no idea what you've done in the past (not because of the information inside but because of the way it is laid out), then you can be sure that no one from HR is going to understand it either.

Also, we live in the age of speed and sending someone a 6-7-10 page CV and expecting them to read it, is just wishful thinking. Your CV is not a manuscript that you send off to the publishers and the recruitment people are not newspaper editors, so there's no way they are going to read something like that. Two years ago my professional history was 5 pages long: 10 years into my career and 10 more as an entrepreneurship, education and leadership volunteer; that took up quite some room. When I decided I wanted to change my job, I had days where I reached out to as many as 20 people, sending them mails, my CV or just applying online for a recently vacated position. My response rate was under 20% and out of those, 10% were with "Thank you for applying but..." and the other 10% actually invited me for an interview. I was freaking out so I started doing some research and I came across and article which spoke about CV design. Sure, there are tons of them out there on the web but the one I found was an experiment which allowed lots of people to to get invited for an interview. The first step is: keep your CV nice and tidy. This means a maximum of 2, maybe 3 pages, preferably 2 (damn! mine was 5 pages and I thought it was small, considering all that I've accomplished). But what I've learned in my time working for a PR agency was that you can write big using key words. For example: if in your work experience, you've had to place payments, go to the bank, answer emails and the phone - these are called administrative responsibilities. If you've had to fill out tax forms, submit dossiers based on priority and fill out fiscal records, this is called - keeping records. Does this make sense? It was a bit painful but I've started with the volunteering parts, which I've cut out along with other organizations which had no additional value CV wise, I also cut out tons of descriptions that I wrote for them. 

The professional area...ouch! How can I cut out all of the stuff that I did and I've worked and which I laid out so beautifully...well, very easy: if I didn't have the numbers to back it up or were not relevant to the job I was applying to, I just removed them. 

For example: the fact that I was part of a team that created many commercial spots may have been a great experience for me but it holds no value if my focus is to be a trainer and as such, I am applying for a trainer. The fact that I've had basic accounting and Linux classes also does not help me if I want to apply for a job in communications. Using this perspective, quantity was no longer relevant but quality was. Using this as a template, the rest was easy. 

For a few year now, there are also recruiting programs which automatically sort CVs and/or profiles when you apply online. This has made it much for difficult for someone who is good at what they do but has a sloppy CV, to sit face-to-face with someone from HR. I've learned this after paying a hefty sum to a recruitment and design specialist. True, he did kind of hint at this over the course of my 50 min session but long story short, this was the rezult. 

The second step: after removing all of the non-essential information (this was hard to do but in life, sometimes you need to let go) I've started working on key words. For accounting, these would be: analysis, attention to detail, responsible. For training aredesign, implement, facilitate etc. Not sure if I need to write this down but here it goes: the things you write in your CV need to be true. If you write that you've been a design training, you need to know how to do that and how to approach it. Or if you write that you've done portfolio analysis, you'd better know how to actually do that, not just how to write stuff in Excel. 

If you don't know what keywords to use, look on the available jobs posted online and add those to your profile and/or your CV and those will help you pass the screening software and make it to the inbox of someone from HR.

 After I've removed the non-essential stuff, I made sure that I had the key words, description and a ton of details which turned my CV into one of two pages. Changing the design helped me organize the information and made it look new and fresh. I also took out the address, year of birth and the picture (to avoid discrimination that someone can make based on them)  

Please note that using the Europass format is only needed by request or if you want to work in an european institution. The important thing and role for your CV is to make you stand out from the crowd, not make you part of it. The same can be said for CVs saved using job sites such as BestJobs or LinkedIn - it makes you look lazy and disrespectful. 

With my new CV saved on my phone I started to apply online once again. Even when applying on LinkedIn, I uploaded my new CV and not the one used by the site. Out of 60 applications, 48 came back with phone calls, phone interviews and migrations to other available jobs. Seeing as how the response rate was over 50%, the model I created was a success. 

I'll follow up with LinkedIn - how to use it, what can be considered a good profile, how to apply for jobs, how to hold an interview via phone and finally, how to hold one face-to-face. The basis of these will be from late last year to early this year, because there have been changes and it is good to have the most recent information available.