Oratorica

An de an, la încheierea proiectului Oratorica, urc în mașină cu un zâmbet de satisfacție pe față. Energia și cuvintele pe care le aud de la studenți mă fac să am plinul de combustibil energetic pentru următoarele 2 luni. 

Este fantastic să vezi cum fiecare persoană, care vine în față, aduce acolo tot ceea ce o face să fie! Zâmbete, lacrimi, dezamăgiri, iubiri, momente de fericire sau de tristețe sunt acolo în ei, în momentul în care timp de 3 minute vorbesc în fața colegilor de workshop. Dacă în prima sesiune, ne-am jucat cu vocea, ritmul și emoțiile transmise cu ajutorul tonului și non-verbalului, cu ajutorul improvizației, prin citirea unui paragraf din trei cărți găsite prin clădire, la final, ca în fiecare an i-am rugat să spună, în cuvintele lor ce a însemnat proiectul.

Pe lângă testimonialele verbale ale participanților, la inițiativa uneia dintre studente, fiecare persoană care venea „pe scenă” scria pe tablă și un cuvânt definitoriu pentru el sau ea în legătură cu Oratorica. Cuvinte frumoase, călduroase ca „familie”, „determinare” sau „încredere” au umplut spațiul - strălucirea din ochii participanților și cuvintele de mulțumire la adresa organizatorilor de la ASCIG au întregit weekendul și au făcut ca finalul ediției numărului 7 al proiectului să fie plină de energie pozitivă. 

La cele de mai sus, se adaugă joaca, pentru că după 5 săptămâni, participanții au trecut printr-o transformare completă și, au prins gustul vorbitului în public. M-am bucurat enorm, să îi văd că sâmbătă și duminică au pus în aplicare tot ce au învățat. De la experimentele cu vocea, la non-verbal și ritm, fiecare a făcut ca experința mea de facilitator să fie, de fapt, participarea în public  la un adevărat eveniment de public speaking. 

Scopul fiecărui workshop, discurs sau training pe care îl țin este să am în sală, la finalul orelor, măcar o persoană care să se fi îndrăgostit de ceea ce înseamnă vorbitul în public și experiența, de la curs, să fie doar o degustare și să își dorească mai mult. Weekendul ce tocmai s-a încheiat, mi-a părut că am avut chiar mai multe - deci scopul meu a fost atins. Iar feed-back-urile primite mi-au uns sufletul :). Acum, sper să mai am ocazia să îi văd în acțiune, așa cum se întâmplă cu participanții de la alte ediții.

Cu una din grupe am încheiat trendy - cu un selfie :), așa cum face orice dependent de social media care se respectă.

Sper că și tu ți-a încheiat weekendul zâmbind, pentru că eu știu sigur că am făcut-o!